Haukeland sjukhus visar vägen till framtidens städning
Ingen kemi! Bara vatten och maskin.
När du har arbetat med städning i nästan 30 år, vet du vad som fungerar – och vad som inte gör det. På Barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen vid Haukeland Sjukhus, även känd som glasblocken, är det Harriet som ansvarar för städningen. Med 42 anställda och en imponerande låg sjukfrånvaro, är det många som pekar på Harriet som nyckeln bakom den goda arbetsmiljön. Själv ger hon äran till “flocken sin”.
– Vi börjar varje dag med kaffe och gemenskap. Folk kommer en halvtimme innan de börjar, för att ta en kopp och prata. Det gör en enorm skillnad, säger hon.
Men det är inte bara kulturen som utmärker sig, det gör även själva städningen. På BUS1, den första byggnaden som stod klar, har det varit kemikaliefri städning i snart nio år.
– Man sparar mycket på att inte använda kemi. Jag tror inte att golven mår bra av lager på lager med produkter. Gummigolvet tål vatten, maskiner och tuff användning, och det håller sig lika fint, säger Harriet.
Osmosevatten och gummigolv – en perfekt kombination
Harriet och hennes team använder ett speciellt rengöringsvatten tillverkat med en Tersano-maskin. Den gör om helt vanligt kranvatten till ett naturligt desinficerande medel genom att tillsätta ozon, helt utan kemikalier eller salt. Resultatet är ett vatten som både rengör och dödar bakterier, och som är säkert att använda i alla typer av miljöer. – De säger att det är så säkert att man kan dricka det, men jag har inte provat, skrattar Harriet.
Det är dock inte alltid de använder det speciella vattnet.
– Vi tvättar ofta med helt vanligt kranvatten också, och det fungerar väldigt bra – särskilt på gummigolven.
– Vi kallar det mirakelvatten! Det är miljövänligt, skonsamt för både anställda och ytor, och det fungerar. Hela Haukeland använder det nu, men vi vet inte om några andra sjukhus i Norge har tagit det i bruk.
Detta vatten, kombinerat med gummigolv med PRO-yta, gör vardagen enklare.
– Vi har många stora maskiner, en av dem väger nästan ett ton, och det går helt fint på gummigolven, berättar Harriet.
PRO-ytan tål både maskintvätt, tung belastning och daglig användning. Rullmotståndet är lågt, så maskinerna går lätt. – Vi maskintvättar nästan överallt. Det är viktigt för inomhusklimatet, särskilt nu på vintern, när det dras in mycket salt, säger hon.

Konst på golven ger andrum
Golven på avdelningen är inte bara funktionella – de är också en del av upplevelsen. Konstnären Ida C. Helland-Hansen har integrerat konst i golven som skapar små andrum för patienter, anhöriga och anställda. Motiven är både handgjorda och tillverkade med WaterJet-teknologi, och feedbacken från både patienter och anställda är positiv.
– Det är jättemysigt, säger Harriet. Det gör något med stämningen i korridorerna.
Stengolv, bakterietest och hårt arbete
Yt-egenskaper spelar en viktig roll i att upprätthålla en hygienisk miljö. Gummigolven har vissa hygieniska fördelar, eftersom materialet är helt tätt, vilket gör det svårare för bakterier att få fäste. Harriet är också noga med att de testar bakterietillväxten regelbundet.
– Jag är väldigt glad för testningen, för det ger oss trygghet och bekräftar att vi håller bakteriefloran nere. Ibland får vi till och med noll på testerna, och det är en fantastisk känsla, säger Harriet.
Det är inte alla golv som är lika samarbetsvilliga. I simhallen på avdelningen ligger det obehandlade stengolv, vilket ger en del utmaningar.
– Vi måste rotera på vem som städar där. Det är så tungt att folk riskerar att bli sjuka om de arbetar för länge i det området. Men vi har bra rutiner, och vi ber ofta om bakterietestning. Vi vet att vi gör ett bra jobb, säger Harriet stolt.
Golv som fungerar – även i praktiken
Även om städpersonalen inte alltid får bestämma vilka golv som läggs, är Harriet tydlig med vad hon skulle välja:
– Gummigolvet är helt prima. Det tål maskinrengöring, hög belastning och daglig städning – och det ser fortfarande bra ut. Jag tycker att gummigolv är superbra idag – det kräver så lite för att hålla det rent, säger Harriet.







Gott samarbete
Harriet har följt utvecklingen inom yrket sedan 90-talet. Hon känner varje vrå av Haukeland och uppskattar gott samarbete – både internt och med leverantörer.
– Jag har arbetat på nästan alla byggnader här. Nu har jag ansvar för bl.a. glasblocken, laboratoriebyggnaden och apoteket. Samarbetet kring övertagandet av golven har varit jättebra. Jag uppskattar verkligen att vi kan diskutera lösningar tillsammans. Ingen är bra ensam.
Avslutningsvis frågar vi om hon har några råd till andra som arbetar med städning av gummigolv:
– Ingen kemi! Använd vatten och maskin. Det räcker – och golven håller sig fina.